NUMMEREEN
Onze school werkt nauw samen met Nummereen Kinderopvang. Nummereen Kinderopvang biedt op verschillende locaties in De Kempen en Veldhoven dagopvang (0-4 jaar), buitenschoolse opvang (4-13 jaar) en het peuterprogramma (2-4 jaar) aan.
Meer informatie over het aanbod van Nummereen vind je op www.nummereen.com.
CJG+
Even voorstellen: Marieke Lavrijsen
Samen Doen: CJG+ in de school
Al een aantal schooljaren heb ik als jeugd en gezinsprofessional vanuit CJG+ de Kempen al met veel plezier mogen werken met kinderen, ouders en leerkrachten op verschillende scholen binnen de kempengemeenten. Dit schooljaar mag ik ook weer bij jullie op school een steentje bijdragen in deze samenwerking.
Een paar jaar geleden is er een pilot gestart om te onderzoeken of er een mooie samenwerking kan ontstaan tussen onderwijs en jeugdhulp, dit heeft zich verder ontwikkeld onder de naam “Samen Doen“
Dit betekent dat een jeugd- en gezinsprofessional meer aanwezig is op school. Dit om ervoor te zorgen dat de verbinding tussen onderwijs en zorg, waar nodig, zo kort mogelijk is. En vooral ook om elkaar te helpen en ondersteunen. Het afgelopen jaar hebben we positieve ervaringen opgedaan en ervaren dat we elkaar eerder weten te vinden op deze manier.
Mijn naam is Marieke Lavrijsen en ik ben werkzaam als jeugd- en gezinsprofessional bij CJG+ de Kempen. In mijn werk ondersteun ik gezinnen, ouders, kinderen en jongeren bij opvoed- en opgroeivragen. Vragen waarover u contact met mij op mag nemen, kunnen zijn:
• Vragen over opvoeden
• Mijn kind wordt gepest / of pest andere kinderen
• Mijn kind is bang / slaapt slecht / eet slecht
• Faalangst en onzekerheid• Verliessituatie / rouw
• Scheiding
Als u twijfelt over een vraag die u graag wilt bespreken die hierboven niet benoemd is, kunt u altijd even contact opnemen. Ik kijk graag samen met u verder.
Dit schooljaar zal ik gekoppeld zijn aan jullie school. Dit betekent dat ik iedere week op donderdag van 11.30 tot 13.30 aanwezig zal zijn. Mocht je graag met mij in contact komen dan kan dit via m.lavrijsen@kempengemeenten.nl of via Yvonne Timmermans en/of de leerkracht van uw kind.
Algemene informatie over CJG+:
Vragen over opvoeding?
Opvoeden van kinderen is leuk, maar niet altijd eenvoudig. Iedereen heeft weleens vragen, zorgen of twijfels over de opvoeding van (hun) kinderen. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin+ de Kempen kunt u terecht met vragen als:
“Mijn zoontje wil alleen maar inslapen als ik bij hem ga liggen; Hoe kan ik dat aanpakken?”
“Mijn puberdochter en ik hebben constant ruzie; hoe kan ik daarmee omgaan?”
“Sinds de scheiding is mijn zoon zo stil en moeilijk te hanteren; hoe moet ik hierop reageren?”
“Mijn dochter vraagt continue om aandacht en wordt snel boos; hoe ga ik daarmee om?”
“Mijn puberzoon gaat om met verkeerde vrienden; wat nu?”
Centrum voor Jeugd en Gezin + (CJG+)
Jongeren tot 18 jaar en hun ouders kunnen bij het CJG+ terecht voor hulp en ondersteuning. In sommige situaties is een uitloop naar 23 jaar mogelijk.
Elke Kempengemeente heeft een eigen Lokaal Ondersteuningsteam. Bij een ondersteuningsvraag in opvoeden of opgroeien zijn de jeugd- en gezinswerkers van deze teams de aangewezen professionals om de ondersteuning te bieden of samen te bekijken wat nodig is. Het Kempenteam levert zelf de ondersteuning zo veel als mogelijk. Daarnaast kunnen zij specialistische ondersteuning inzetten.
Wie, wat, waar, wanneer?
Het CJG+ voor Bladel is gevestigd op Markt 5, 5531BA Bladel.
Zij zijn bij voorkeur per mail bereikbaar via bladel@cjgplusdekempen.nl.
Indien u niet in de gelegenheid bent om een e-mail te versturen, dan kunt u bellen naar 0497-361636.
Wanneer u zich aanmeldt, neemt de jeugd- en gezinswerker van het Lokale Ondersteuningsteam contact met u op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek.
Ondersteuningsteamoverleg (OST-overleg)
Soms hebben kinderen problemen, waardoor het school of thuis niet zo goed met ze gaat. Ze zijn bijvoorbeeld erg druk in de klas of hebben vaak ruzie met andere leerlingen. Ze zijn heel stil en teruggetrokken of hebben geen vrienden. Ook kunnen ze last hebben van problemen in het gezin.
Het hoeft niet altijd een ernstig probleem te zijn, maar misschien is het iets waarbij het goed is om er samen met een deskundige naar te kijken. Hiervoor zijn er op alle scholen Ondersteuningsteams.
Zowel de ouder(s)/verzorger(s) als een leerkracht kan een OST-overleg aanvragen.
Een ondersteuningsteam komt drie keer per schooljaar bij elkaar. De volgende personen kunnen bij een OST-overleg aanwezig zijn:
- Schoolarts
- Jeugdverpleegkundige
- Jeugd- en gezinswerker
- Intern begeleider
- Orthopedagoge
- Leerkracht van de te bespreken leerling
- Ouder(s)/verzorger(s) van de te bespreken leerling
- Andere externen op uitnodiging
Wanneer een leerling wordt besproken tijdens een OST-overleg, wordt hiervoor eerst toestemming gevraagd aan de ouders. Het heeft onze voorkeur dat de ouder(s)/verzorger(s) altijd deelnemen. De zorgen over de leerling zijn vooraf met alle betrokkenen besproken.
Bij het OST-overleg wordt bekeken wat de leerling nodig heeft. Het ondersteuningsteam adviseert evalueert of de geboden hulp het gewenste effect heeft.
Passend Onderwijs De Kempen
Ouder- en jeugdsteunpunt
Heb je vragen over passend onderwijs, wil je advies of praten met iemand die met je meedenkt? Dan kun je terecht bij de school van jouw kind of bij het Ouder- en jeugdsteunpunt van het Samenwerkingsverband. Op de website van Samenwerkingsverband PO De Kempen vind je de contactgegevens van het Ouder- en jeugdsteunpunt. Onder de kopjes ‘voor ouders’ en ‘voor jeugd’ vind je vragen en antwoorden over passend onderwijs.
Website Samenwerkingsverband PO De Kempen
Meer partners:
Bibliotheek de Kempen / de Bibliotheek op school
We zijn de trotse bezitters van een Bibliotheek op school. Met de Bibliotheek op school werken we samen met Bibliotheek De Kempen aan het versterken van leesplezier en digitale geletterdheid. De Bibliotheek zorgt voor actuele, aantrekkelijke en diverse boeken voor alle leeftijden, afgestemd op onze school. Er zijn prentenboeken, (eerste) leesboeken en informatieboeken.
Daarnaast is een leesmediaconsulent van Bibliotheek De Kempen op een vast dagdeel aanwezig op school. Hij of zij is regelmatig in de klas te vinden om kinderen te enthousiasmeren met (nieuwe) boeken of aandacht te besteden aan digitale geletterdheid en mediawijsheid.
Meer informatie is te vinden op de website: de Bibliotheek op school
Scholen voor Voortgezet Onderwijs
Verder werken wij nauw samen met de Voortgezet Onderwijsscholen Pius X en Rythovius. Dit zijn de scholen waar ongeveer 90% van onze leerlingen naartoe gaan.
Ouders
Natuurlijk werken wij ook graag samen met ouders, begeleiders van leerlingen en lokale organisaties. In het kader van de pedagogishe driehoek zijn wij van mening dat deze driehoek essentieel is om kinderen goed te kunnen begeleiden op weg naar volwassenheid.
Dorpshuis de Smis
Ook met het dorpshuis de Smis hebben wij een samenwerkingsovereenkomst.
Basisschool de Vest Hoogeloon
Ook werken wij intensief samen met onze collegaschool uit ons cluster JandeVest. Namelijk basisschool de Vest Hoogeloon (www.bsdevest.nl) . Wij wisselen uit, versterken elkaar in ontwikkeling en zijn elkaars zusterscholen.
KempenKind
Ook de andere scholen van KempenKind zijn prettige collega's om mee samen te werken. In het kader van zorg en begeleiding werken we samen met collega's uit het CPO( Centrum Passend Onderwijs). Het CPO is een samenwerkingsnetwerk van experts binnen KempenKind.